Vrijwilliger in the picture: Rommy

Dat het leven soms anders loopt dan gepland, weet Rommy (54) als geen ander. Na een auto-ongeluk veranderde haar leven 12 jaar geleden in één klap. Een carrière als leidinggevende in de zorg viel in duigen. Na een lang traject van revalidatie besloot ze in 2022 de stap te zetten naar vrijwilligerswerk: “Ik wou uit het cirkeltje stappen en weer wat gaan doen!”. Sindsdien is haar leven weer veranderd, maar nu in positieve zin.

In 2022 reageerde Rommy op een advertentie op de website van KEaRN Vrijwilligerscentrale waarin Stjoer vrijwilligers zocht voor de Buurtkamer in Burgum. De Buurtkamer is een laagdrempelige ontmoetingsplek die twee keer per week in Glinstra State te Burgum wordt georganiseerd, destijds als een samenwerking tussen Stjoer en KEaRN. Rommy: “Ik wilde kijken wat ik nog kon en heb me toen als vrijwilliger aangemeld bij Stjoer”. Want door het ongeluk heeft Rommy niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat betekent voor haar dat ze soms snel overprikkeld kan zijn en niet alles goed kan onthouden.
Het was in het begin dan ook wel wennen en uittesten wat ze allemaal aan kon. Bij de Buurtkamer kwam ze erachter dat het werken op de groep haar goed afging. “Ik heb daar met heel veel plezier gewerkt, ik had de vrije hand om leuke creatieve dingen te organiseren en had een leuk contact met de mensen. Na een jaar merkte ik dat ik wel wat meer wilde en kon doen” vertelt Rommy. Bij de Buurtkamer kwam ze buurtwerker Doetie van der Lijn van KEaRN tegen. Toen ze tijdens een gesprek aangaf dat ze wel wat ander vrijwilligerswerk wou gaan doen, vroeg Doetie of het leiden van themagesprekken misschien iets voor haar was. Rommy was direct enthousiast en na het volgen van de cursus tot gespreksleider, mocht ze direct aan de slag. “Het begeleiden van de gespreksgroepen vond ik echt heel mooi om te doen. Tijdens de cursus had ik gesprekstechnieken geleerd en handige tips gekregen die me hielpen om de deelnemers aan de themagesprekken goed te begeleiden”. Tijdens de themagesprekken kwamen thema’s als eenzaamheid, vriendschap en verlies aan de orde.

Door haar werk als gespreksleider, kwam Rommy steeds meer in aanraking met het werk van KEaRN. Zo ging ze bijvoorbeeld neen aantal keren met buurtwerker Doetie mee op locatie. Zo werd ze steeds enthousiaster over de werkwijze van KEaRN. Een baan bij KEaRN was vanwege het aantal minimaal te werken uren niet mogelijk. Daarom trok ze de stoute schoenen aan en vroeg of het misschien ook mogelijk was om als vrijwilliger bij en voor KEaRN op kantoor aan de slag te kunnen. “Ik wilde graag meer dingen regelen, meer dingen doen. Voor het ongeluk zat ik in een sollicitatieprocedure voor een leidinggevende functie binnen de zorg. Ik had mijn HBO Management diploma gehaald en wilde daar graag wat mee doen. Dat is helaas niet gelukt, maar het regelen van dingen vind ik nog steeds heel leuk. Dus ik hoopte dat ik dat bij KEaRN kon gaan doen”.

In april 2023 kwam er bij KEaRN Vrijwilligerscentrale een vrijwilligersfunctie vrij. Dit was dé kans voor Rommy om bij KEaRN aan de slag te gaan. Naast de werkzaamheden voor de Vrijwilligerscentrale, draait Rommy ook telefoondiensten. “Ik werk nu twee ochtenden voor KEaRN. In totaal zes uren. De werkzaamheden zijn echt afwisselend. Ik hou de website bij en heb contact met de vrijwilligers en de organisaties. Op donderdag ga ik ook wel op bezoek bij organisaties. Zo weten zij beter wat de Vrijwilligerscentrale voor hen kan betekenen”. Want dat laatste is soms niet helemaal duidelijk. Rommy: “We zijn als het ware bemiddelaars tussen vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers zoeken. Inwoners die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk kunnen op de website kijken of met ons contact opnemen. Dan helpen we met zoeken”.
Rommy zit als vrijwilliger helemaal op haar plek bij KEaRN. Naast de werkzaamheden voor de Vrijwilligerscentrale maakt ze ook zo nu en dan foto’s van activiteiten. “Dat is echt een grote hobby van me en ik vind het leuk om het nu ook voor KEaRN te doen als ze dat vragen”.

Als afsluiting heeft Rommy nog een tip aan iedereen die op zoek is naar vrijwilligerswerk of vragen hierover heeft: kom gerust een keertje langs op het kantoor in Burgum. Iedere maandagochtend van 9.00 tot 12 uur is ze hier te vinden.
Ook op de donderdagochtend ben je welkom, maar dan is ze ook wel eens op werkbezoek. Dus dan graag eerst even bellen: 0511 46 5200.
Rommy: “De deur staat open, dus voel je welkom!”

Wil je meer weten over KEaRN Vrijwilligerscentrale? Kijk dan eens op www.kearn-vrijwilligerscentrale.nl. Je kunt ook bellen: 0511 – 46 52 00 (werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur). Langskomen kan op maandag of donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. Wil je zeker weten of er iemand is? Dan kun je het beste eerst even bellen met 0511 – 46 5200.